8 nemme opskrifter med hyldeblomst

Her får du inspiration til, hvordan du gemmer sommerens hyldeblomster ved at tørre, sylte og fermentere dem. Alle opskrifter er nemme at gå til og kan yderligere danne basis for nye. 

Hyldeblomster

Når hylden blomstrer er det rigtig sommer. Så er der udsigt til bare tæer i græsset, morgenkaffe på terrassen og lyden af bølgeskvulp. Det er også tid til masser af dufte i haven. Lige ved vores indgangsdør står pæoner og roser i blomst og dufter så jeg ved hver passage bliver lykkelig. Bare i et sekund, men det er også nok. Hyldens duft sætter de samme endorfiner i gang hos mig. Dog har jeg lært, at jeg ikke skal stikke næsen helt ned i blomsten. Med mindre jeg vil gå rundt med en gul plet på næsen. Duften nyder jeg i forbifarten og når jeg plukker hyldeblomster til køkkenet. Hyld er tilgængelig for de fleste. Det kræver ikke en have, men blot adgang til en park eller et naturområde. I tiden før sommerhuset plukkede jeg hyldeblomster i Valbyparken. Nu plukker jeg dem i skoven.

De mere traditionelle opskrifter

Der er utallige opskrifter med hyldeblomster og tiden for blomstringen er kort. Heldigvis kommer man langt med nogle helt basale tilberedninger. For eksempel indgår hyldeblomstsaft i mange opskrifter, så med det på lager, åbner der sig mange muligheder. Også senere når hylden ikke længere blomstrer. Herunder får du nogle ideer til, hvordan du kan gemme smagen af sommerens hyldeblomster og bygge videre på den.

Tørrede hyldeblomster

Med en kagedåse fuld af tørrede hyldeblomster åbner du muligheden for senere på året at lave saft, eddike, sukker og meget af det andet gode med hyldeblomster. Du får også en mulighed for at hente et stykke sommer frem på en grå og kedelig vinterdag. Det kan redde humøret sådan en dag.

Hæng blomsterklaserne op i et tørt rum og vent med at pakke dem væk til de er helt tørre.

Hyldeblomstsaft

Der findes flere forskellige opskrifter på hyldeblomstsaft og i bund og grund handler det om, hvor sød du vil have den (mængden af sukker) og hvor syrlig den skal være (mængden af citron). Du kan også justere på intensiteten med mængden af blomsterklaser og det antal dage saften trækker, inden du hælder den på flaske. Derudover kan du selvfølgelig eksperimentere med forskellig slags sukker, men så er vi ude over det basale.

Lige nu bruger jeg denne opskrift: ca 40 blomsterklaser, 1 liter vand, 650 gram sukker, 25 gram citronsyre, skal og saft af ca. 1 citron. – Kog vand og sukker op til sukkeret er opløst. Sluk og tilsæt citronsyre. Lad vandet afkøle til stuetemperatur og tilsæt citronsaft. De sidste citroner jeg har købt, har været meget syrlige, så jeg har faktisk ikke tilsat en hel citron. Du kan altid justere styrken, lige inden du senere hælder på flaske. Læg hyldeblomster samt citronskal i en beholder og hæld væsken over. Lad det trække overdækket 4-5 dage. Si saften gennem et klæde. Gerne to gange. Første gang sier du kvaset fra. Anden gang får du en endnu mere klar og ren saft. Hele denne proces kræver, som de erfarne ved, pinlig renlighed af hensyn til holdbarheden. Tænk Hüttemeier og skåneærmer. Flaskerne skolder jeg og skyller med Atamon, inden jeg hælder saften på. Du kan også bruge vodka, hvis du hellere vil det. Ingen af de to dele kan man smage. De desinficerer blot. 

Saften kan holde sig omkring en måned et mørkt og køligt sted. Det er derfor klart en fordel at fryse noget af den. Husk at væske udvider sig, når det fryser til is. Jeg bruger plastemballage til frysning.

Du kan som sagt variere smagen ved at bruge forskellig slags sukker eller honning. Du kan også blande hyldeblomster med andre spiselige blomster. For eksempel rosenblade. Eller hvis du har lavendler. Citrongræs smager også godt i hyldeblomstsaft.

Hyldeblomstsaft er, udover at den er god at drikke, også basis for blandt andet is og marmelader. 

Hyldeblomstsirup

Hvis du ønsker en mere intens smag, så lav sirup. Den kan du bruge for eksempel på din yoghurt samt på og i kager. Eller over et stykke blåskimmelost.

Det nemmeste er at tage en flaske af din hjemmelavede hyldeblomstsaft og tilsætte sukker så den samlede mængde sukker svarer til 1:1 (væske og sukker). Med min opskrift vil det sige 350 gram sukker. Jeg kom vist til at tilsætte lidt mere, men det tager sirup ikke skade af. Kog det nu til det er tykt. Har du et sukkertermometer, så kog til det når 110 grader. Uden termometer kan du lave frysetesten. Kom en lille skefuld på en iskold tallerken fra fryseren. Sæt eventuelt tallerknen tilbage i fryseren et øjeblik. Tjek om konsistensen er som du ønsker den. Den tid det tager afhænger af mængden. Det er godt at have et par timer til rådighed. Måske går det hurtigere, men så får du ikke stress. På grund af mængden af sukker kan sirup holde sig i meget lang tid. Især hvis du overholder syltereglen om pinlig renlighed. Skold dine glas og skyl med Atamon eller vodka.

Hyldeblomsteddike

Fyld et glas med hyldeblomster og hæld æblecidereddike eller vineddike over til det dækker. Gem glasset væk et mørkt og køligt sted en måneds tid eller mere, inden du fjerner blomsterne og bruger eddiken i dressinger. 

Hyldeblomstsukker

Intensiteten afhænger af blomstermængden. Omkring 5 skærme til 250 gram sukker er fint. Klip de små blomster af klasen, så du undgår stænglen, som er let giftig (ikke livstruende men nok til at vi vil undgå den). Blend blomster og sukker. Spred blomstersukkeret ud på et stykke bagepapir og lad det tørre et tørt sted. Klumper det meget efter første tørretid, kan du eventuelt give det en tur mere i blenderen. Herefter tørrer det videre og du gemmer det væk i en lufttæt beholder, når det er helt tørt. Er godt på pandekager og til kager.

Har du hængt hyldeblomster til tørre, er det oplagt at bruge dem til hyldeblomstsukker senere på året.

De mere eksperimenterende opskrifter

I år har jeg også kastet mig over nogle, for mig, helt nye måder at bruge hyldeblomster på. Hvordan det smager og hvordan jeg kommer til at bruge det, ved jeg ikke endnu. Har du lyst til at eksperimentere lidt sammen med mig, så får du her tre anderledes sylteopskrifter med hyldeblomst.

Honningfermenterede hyldeblomster

Bland en given mængde nyslynget honning med 10% håndvarmt vand (kogt og afkølet). Hæld det over hyldeblomsterne. Jeg har brugt et almindelig marmeladeglas på ca. 3 dl, som jeg har fyldt med hyldeblomster (uden stængel, da den er lettere giftig). Til dem har jeg brugt 250 gram nyslynget honning blandet med 0,25 dl. håndvarmt vand. Nu skal det stå en måneds tid, hvor jeg letter på låget en gang om ugen. Honningen og blomsterne er både til det søde og det salte køkken. Kager, ost, til et stykke sprødt kylling, i dressinger og saucer står der i mine noter. Jeg er spændt på at smage.

Hyldeblomstshrub

Shrub er en eddikebaseret drik, som man blander med vand eller alkohol. Man laver oftest en shrub med bær eller frugt, men jeg eksperimenterer lige nu med en hyldeblomstshrub. Jeg har fyldt et marmeladeglas (ca.3 dl) med hyldeblomster og dækket dem med 2,5 dl. eddike blandet med 200 gram sukker. Blandingen lader jeg stå en måneds tid, inden jeg fjerner blomsterne. Det er muligt, at den skal have lidt mere sukker. Tiden vil vise det. En shrub kan også sødes med honning, hvis du gerne vil have honningens smags- og helbredsfordele. 100 gram honning vil nok passe til denne opskrift. Du kan altid tilsætte mere til sidst, hvis du synes.

Shrub er et mere frisk alternativ til sød saft og kan både bruges som saftevand blandet med vand og i drinks. Det er noget jeg har tænkt mig at eksperimentere lidt mere med, så der kommer mere om det senere.

Syltede hyldeblomster

Den sidste opskrift er også lige til at gemme væk i spisekammeret og finde frem senere på året. I min research faldt jeg over en artikel i The Guardian, hvor den engelsk-israelske kok Yotam Ottolenghi deler ud af sine opskrifter med hyldeblomst. Her sylter han hyldeblomster i rødvinseddike og bruger dem i en selleri-kartoffelmos. Forestil dig at sidde en efterårsdag med rusk og regn og spise syltede hyldeblomster. Det skal prøves. Opskriften finder du her.

TIP: Når jeg kommer hjem med mine hyldeblomster, breder jeg dem ud på et stykke papir for en stund. Så stikker eventuelle små dyr af.

1 Kommentar on “8 nemme opskrifter med hyldeblomst

Comments are closed.