Forny haven uden at sprænge budgettet

Stauder og frø

Mange er i fuld sving med at planlægge den kommende havesæson. Ned af hylderne flyver frøposer til glade haveejere. Det er skønt med nyt, men måske har du ikke budget til at købe så meget som du vil. Fortvivl ikke. Der er heldigvis andre måder at forny haven på. Helt uden at sprænge budgettet.

  1. Får haven et nyt og friskt udtryk, hvis du flytter nogle planter? Kig på dine fotos fra sidste år. Kan farver og former sættes sammen på en ny måde? Er der nogle planter, som du har mere glæde af oppe ved huset? For eksempel forårs- og efterårsplanter. Eller endnu bedre planter som du kan have glæde af vinteren i gennem, hvor du måske ikke bevæger dig så langt ned i haven. Kan du dele nogle af dine stauder og få dem til at fylde mere i bedet? 
  2. Lav stiklinger. Fra sidst i februar- begyndelsen af marts kan du begynde at lave stiklinger af f.eks. lavendel, basilikum og pelargonier. Jeg laver selv hvert  år et nyt kuld lavendler. Dem kan man ikke få for mange af. Basilikum har jeg også haft stor succes med at stiklingformere. En enkelt basilikumplante fra supermarkedet kan blive til en helt skov af basilikum. Har du ikke klippet dine pelargonier helt ned, så kan du også lave stiklinger af dem. 
  3. Glæd dig over at få planter og frø forærende. Haveejere er det mest givende folkefærd jeg kender. Vi bliver så glade, når andre kan lide vores planter, at vi straks graver et stykke af planten op eller smutter ud i skatkammeret og finder en pose frø. Vær aldrig bange for at spørge. Hvis planten ikke er stor nok til at dele, så får du helt sikkert et løfte om at få et stykke af den senere.