Fra magiske frø til sommerminder og en fredet allé

Det har været en mere stille uge med tid til refleksion. For eksempel over magien i et frø. En gennemgang af fotos bragte gode sommerminder fra Johannes Larsens museum frem og en tur ned ad Frederiksberg Allé med Havehistorisk Selskab gav nye indsigter og en lejlighed til at nyde solen. 

Frø af morgenfrue

Frø og spirer

Magien i et frø

I weekenden fik jeg sået lidt i køkkenhaven. Tænk sig at sådan et lille frø kan forme sig til en plante. Det er magisk. Alle de informationer der er i sådan et lille frø. Skal jeg være stor eller lille. Grøn, frynset, glat, grøntsag eller først og fremmest blomst. Fornøjelsen, af at se frøet udvikle sig, er mindst lige så stor som glæden ved planterne. Solsikker er jeg særligt begejstret for. Den måde solsikkespiren bærer frøet på nakken, når den rejser sig, er dybt fascinerende – og sjov. At frø kan ligge inaktive i jorden i mange hundreder, ja vist endda tusinder år, og bare vente på de rette betingelser, er endnu mere fascinerende. I en kasse jord fra en arkæologisk udgravning kan det pludselig begynde at spire og gro. En vigtig kilde til at lære mere om spisevaner i tidligere tider. Arkæobotanik hedder det, når frø og planterester kommer under mikroskopet. Nogen gør deres for at bevare de gamle sorter. Frøsamlerne gør en stor indsats på området. Dels ved at indsamle og dyrke frø af ældre sorter. Dels ved at afholde foredrag og workshops, så vi andre kan lære det. Der er mange måder at være fascineret af frø på.

Frederiksberg alle

Den smukke Frederiksberg Allé

Årets tema i Havehistorisk Selskab er træer, så det var helt oplagt at gå en tur op ad Frederiksberg Allé med stadsgartner Karsten Klintø som guide. Den helt tidlige historie, som kongevej op til slottet, kender jeg, men jeg vidste ikke, at de nuværende træer er plantet i 1925.  Eller at man i 1950´erne kappede træerne, fordi de skyggede. Derfor står træerne i dag med store huller, hvor svampe og flagermus holder fest. Salt på veje og fortov er heller ikke godt for træer. I dag bliver der dog kun saltet på vejen. Forhold som gør, at der af og til må udskiftes træer. De står på en planteskole, hvor de formes, så de kommer med den karakteristiske kandelaberform. Alléen blev fredet tidligere på året.

Johannes Larsens bolig og drivhus

Johannes Larsens bolig - detalje fra køkkenet

Johannes Larsen – hjemme og på Sophienholm

Sommertid er udflugtstid og vi er særlig glade for ture rundt i Danmark. Et af de steder, vi holder meget af at besøge, er Johannes Larsens museum i Kerteminde. Udover haven, udstillingerne og den nyanlagte køkkenhave, så glæder jeg mig altid til at gå en runde i beboelsen. Så inspirerende og stemningsfuldt. Altid med friske buketter i vaserne. Helt i Alhed Larsens ånd. I sommers, da vi besøgte museet, viste de særudstillingen “Johannes Larsens have”. Den kan man nu (gen)se på Sophienholm. Indtil 10.juni. Hvis man vælger at se udstillingen d.6.maj (altså på søndag) er der et særligt program under overskriften “Havens dag” med havevandring, foredrag og workshops.

“Johannes Larsens have”
14. april – 10.juni 2018

Sophienholm
Nybrovej 401
2800 Kongens Lyngby