Skab en bæredygtig have

Stolte kavalerer i flok

Det har fra starten været vores mål at gøre vores have så bæredygtig som muligt. Ikke nødvendigvis 100 % økologisk, men med stor respekt for naturen. Vi har ikke læst tykke bøger om emnet, men handlet ud fra, hvad vi synes er sund fornuft. Det er nemlig ikke så svært at skabe en bæredygtig have. 

En af de væsentlige komponenter i en bæredygtig have er dyrelivet. Hvis der en mangfoldighed af dyr og især insekter, så er der en naturlig balance i haven. 

Insekterne hjælper med havearbejdet. For eksempel elsker svirrefluer bladlus, og bierne bestøver vores planter, så vi bevarer en mangfoldighed af blomster og afgrøder. Både i haven, naturen og på bondens marker. Der er flere ting du kan gøre for bierne. En af dem er at plante sentblomstrende stauder . Vil du have mange forskellige insekter i haven, kan du lave et kvashegn. Har du et hjørne bagerst i haven, så lad brændenælderne stå. Mange sommerfugle lægger deres æg på brændenældens blade. En kvasbunke er godt for pindsvinets vintersøvn.

Og, så er vand essentielt. I alle mulige former. Når du hælder vand i fuglebadet, så læg en sten eller en blomst, som insekterne kan sidde på. Vær heller ikke ked af det, hvis du har et stykke fugtig jord. Her slukker mange insekter deres tørst.

Fuglebad med blomst

Har du mange insekter i haven, har du også mange fugle. Om sommeren vågner du op til den skønneste koncert, og året igennem kan du skabe dig en lille pause ved at sidde og kigge på fuglenes færden i haven. Fugle hører med i den bæredygtig have. De er med til at opretholde en naturlig balance, Fodrer du fuglene hele året, så har du endnu flere fugle i haven. Om vinteren og i yngleperioden spiser fuglene lystigt af æbler og fedtkugler.

Man kan altid gøre lidt mere for bæredygtigheden. Alt efter temperament. Man kan være opmærksom på, om de materialer, man køber til haven, er produceret bæredygtigt. Og, man kan gå efter bæredygtige gartnerier, når haven skal have nye planter.

Skridtet videre er at dyrke sin have økologisk eller sågar biodynamisk. I 2011 dyrkede jeg køkkenhaven efter Maria Thuns såkalender. En biodynamisk kalender som giver anvisning til de bedste dage at så bestemte afgrøder. Det var på mange måder en succes, og jeg undrer mig over, at jeg ikke har gjort det igen senere. Men lige netop, når man tager skridtet længere, begynder det at kræve tid og planlægning. Og, den har vi ikke altid. Med alle de ting, som vi nemt kan gøre for en bæredygtig have, så kan vi med sindsro vente med de mere tidskrævende tiltag, til den dag vi har tiden. Et skridt ad gangen.