Solhat er perfekt til et præriebed i lerjord

Solhat (Rudbeckia fulgada) er en staude, som i mange år har været dømt ude på grund af sin farve. Nu er den in igen i præriebedet.

Solhat Rudbeckia fulgida

Med vinden susende om ørerne, silende regn, og temperaturer der mere minder om tidligt efterår end august er den gule solhat (Rudbeckia fulgida) et kærkomment lyspunkt i haven. Det bliver den ved med at være indtil frosten sætter ind. Hos os står den perfekt med fødderne i lerjord og fuld sol hele dagen. Forhold som minder meget om de den kommer fra. Nemlig den nordamerikanske prærie.

Den gør sig godt i en stor gruppe hvor den varierende højde på blomsterne skaber dynamik. Med en maksimum højde på 60-70 cm. er den oplagt at placere forrest i staudebedet. Og, selvfølgelig ser den forrygende godt ud sammen med græsser i et præriebed. De var dog ikke moderne da min mormor købte sin gule solhat. Den solhat som vores er en aflægger af. Hos hende stod den sammen med margueritterne.

Solhat Rudbeckia fulgida

Blomsten er en god insektplante til det tidlige efterår. Det er især bier og sommerfugle som er glade for den. Og, så hører den til de blomster som forfalder smukt. På den måde giver den lidt ekstra til efterårshaven. 

Solhat (Rudbeckia fulgada) har en navnesøster, som egentlig hedder purpursolhat, men ofte også går under det korte navn solhat. Selvom den også er en prærieplante, hører den til en helt anden familie (Echinacea purpurea). Purpursolhat formerer sig bedst ved frøsåning, mens Rudbeckia fulgada nemt kan deles forår og efterår og på den måde blive til mange flere.