5 sommerblomster som rækker ind i efteråret

En af de ting jeg går meget op i er, at haven skal være naturlig med gode betingelser for alt der kribler, kravler og flyver. Lige nu, hvor jeg lægger an til sommerens blomsterflor, tænker jeg derfor en hel del på insekter, sommerfugle og fugle. Heldigvis har vi sammenfaldne interesser. For ligesom alle de nyttige dyr vil også jeg gerne have blomster helt ind i efteråret. Her kommer 5 sommerblomster, som vi har i haven hvert år. De blomstrer lige til frosten tager dem. Til glæde for os og alle krible krable dyrene. 

Dahlia Brides Bouquet

Dahlia er al arbejdet værd. Når de blomstrer i august glemmer jeg alt om, at de skal graves op til efteråret, tørres, gemmes et frostfrit sted henover vinteren og sættes igen til foråret. Glæden over deres blomster er simpelthen større end det. Og, når frosten tager de sidste blomster, har jeg glæden så tæt på, at jeg er opsat på at se dem igen til næste år. Så er det ikke noget problem at finde spaden frem og passe på dem vinteren over. Dahlia finder du i mange forskellige former. Sørg for også at have nogle af de enkle dahliaer. Her sidder sommerfuglene gerne og spiser løs.

Morgenfrue

Morgenfrue er en dejlig nem sommerblomst. Den sår sig selv og på den måde er der ikke meget at tænke over. Vi samler nu altid lidt frø alligevel. Så har vi også lidt at så et andet sted. Jeg kan slet ikke forestille mig haven uden morgenfruer. De bringer så meget glæde. Ikke mindst i oktober. Morgenfrue tiltrækker blandt andet bier og sommerfugle, men hold dig til de enkle morgenfruer, hvor blomsten er flad. Insekter har nemlig svært ved at komme til bordet i en fyldt blomst, hvor kronbladene dækker for midten af blomsten.

Stolte kavalerer

Stolte kavalerer vil vi under ingen omstændigheder undvære. Kort tid efter, at jeg havde lært min mand at kende for snart mange år siden, opdagede jeg, at hans vindueskarm bugnede af forspirede planter. Hvert år forsåede han nemlig stolte kavalerer, som senere prydede familiens sommerhushave. Den tradition tog vi med, da vi fik vores egen have. Dog forsår vi dem ikke længere. Du kan nemlig sagtens så dem direkte på voksestedet. Lad også nogle af dem stå om efteråret. Der er stor sandsynlighed for, at de sår sig selv. Især svirrefluer – som elsker bladlus – og snyltehveps er glade for stolte kavalerer.

Tagetes er gode insektplanter

Tagetes tog det mig en rum tid at forelske mig i, men for nogle år siden overgav jeg mig fuldstændig. Især da jeg opdagede, at der findes så mange andre end den orange, jeg er vokset op med. Nu kan jeg ikke undvære tagetes i haven. De er lige så nemme som morgenfrue og sår også gerne sig selv. Foruden at være en god insektplante er tagetes også god mod jordtræthed. 

Frøkenhat Green apple

Frøkenhat er efter min mening noget af det yndigste. Jeg ville ønske, at jeg kunne have en hel mark med forskellige frøkenhat. Det ville bierne og sommerfuglene sikkert også ønske. Hvis man er heldig kan man have frøkenhat fra juli-oktober, men så skal man vist forså. Jeg nøjes med at have dem i sensommeren og glæde mig over, at de stadig står i blomst i oktober.

Indlægget er en del af min miniguide til insektplanter.


1 Kommentar on “5 sommerblomster som rækker ind i efteråret

  1. Det er fem af de virkelig gode sommerblomster du nævner her, BIrgitte. Med undtagelse af orange morgenfruer som jeg ikke har haft i haven siden 2011, hvor jeg nedlagde køkkenhaven, er de andre altid at finde her hos mig også. I år kommer morgenfruen tilbage for jeg har set en nyhed i hvid hos Impecta og den passer lidt bedre ind i mine bede end orange.

Comments are closed.