Køkkenhaven giver mange glæder

Køkkenhaven behøver ikke at være stor for at give mange glæder. Bare det at hente en radise gør en glad. Så vi sår lidt, men godt og efter behov.

Radiser i køkkenhaven

For øjeblikket er udgangspunktet for min haverunde køkkenhaven. Det er her jeg starter, for her sker rigtig mange spændende ting lige nu. Det spirer og gror og det går hurtigt. Køkkenhaven er der, hvor fascinationen for at så et frø og se det spire og gro virkelig kan folde sig ud. Den ene weekend sår jeg bittesmå radisefrø. Næste weekend viser de første små blade sig. Derfra varer det ikke længe inden vi spiser de første knasende sprøde radiser. Det store hit for øjeblikket er radiser på hvidt brød smurt med smør og drysset med salt. Inspireret af franskmændene (fotoet ovenover er fra en fransk kogebog).

Vores køkkenhave er ikke stor og mangfoldig. Det rækker tiden ikke til. Hverken den der skal til for at passe den eller den der skal til for at spise grøntsagerne. Vores have ligger jo trods alt i forbindelse med sommerhuset, men jeg vil ikke undvære den. Vi har salat, kartofler, radiser, løg, bønner, ærter, blomkål, rødbeder, gulerødder og squash i år. Altsammen i mindre portioner og i nogle tilfælde sået over flere omgange, så det ikke er klar på samme tid. I år har jeg oven i købet sået rødbeder, gulerødder og salat i februar med succes. Frøene ligger og venter og spirer ved den rette temperatur og jeg er for en gangs skyld ikke kommet sent i gang, men er på forkant.

Ærteplanter i køkkenhaven
Ærteplanter fotograferet med en uges mellemrum. Det går stærkt.

Det vigtige for os er, at der er lidt vi kan gå ud og hente til maden, når vi er i huset. Der er en særlig glæde ved at spise egne grøntsager, som ikke lige kan beskrives. Også selvom det kun er en radise. En køkkenhave behøver ikke at være stor for at opnå den glæde.

Et andet aspekt er, at grøntsagerne er friske, når de kommer på bordet. Der er ikke meget knas i radiser efter en dag i supermarkedet. Derfor prioriterer vi de lidt sarte grøntsager som salat, radiser og ikke mindst kartofler, hvor skindet helst skal kunne gnubbes af med tommelfingeren  uden problemer. Det er også grøntsager, som er standardingredienser i husholdningen. Ved at have dem i haven, slipper vi ofte for en tur til supermarkedet. Så er der mere tid til at gå i bare tæer og dovne i sommerhuset. Og, måske lige så en ny række radiser.

1 Kommentar on “Køkkenhaven giver mange glæder

  1. Hvor er det dejligt for dig at kunne hente grønt til haven når du er ved den, jeg må prøve det hvide brød med radiser og smør måske bliver det en ny favorit:-)

Comments are closed.