Kunst uden museer og gallerier

En lille guide til kunst i en tid, hvor museer og gallerier er lukkede, men kunsten stadig er tilgængelig. Både derhjemme og i det offentlige rum.

Aksel Hansen “Ekko” (1888) i Kongens Have
Det er sjældent, at jeg skriver om kunst her på bloggen, men da kunsten fylder rigtig meget i min hverdag, bliver der i fremtiden meget mere af det. Jeg lægger ud med en lille guide til kunst i en tid med nedlukning og restriktioner. For selvom udbuddet er mindre end vi er vant til, så er der stadig masser af muligheder for at fylde sin dag med kunst. 

5 minutters kunst hver dag

Det har taget mig lidt tid at opdage glæden ved de små formidlingsvideoer, som mange museer lægger ud. Ofte varer de omkring 5 minutter eller mindre, men man kan nå at sige meget på de minutter. Sådan et lille kunstpep hver dag er sundt.

På Youtube er der et hav at vælge mellem på SMKs og Louisianas sider. På Facebook finder du serien “Kunst der kan mærkes” på Den Hirschsprungske Samlings profil.

For øjeblikket deler jeg mine daglige 5 minutter med kunst på min Facebookprofil. Du kan følge mig her, hvis du har brug for et skub.

J.F.Willumsen “Hørupmonumentet” (1908) i Kongens Have

Udstillinger i det offentlige rum

Det helt oplagte er selvfølgelig at kombinere motion, frisk luft og kunst ved at bruge den daglige gå-, løbe- eller cykeltur til et stop ved byens skulpturer og gavlmalerier. Lige nu er jeg ved at udvikle nogle gåture med den blanding. Indtil da kan du søge inspiration i projektet Bike Art. Her samarbejder Kunsthal Charlottenborg med kulturinstitutioner i de større byer om at kortlægge cykelruter til byens kunst. 

Der er dog også enkelte udstillinger, som kan ses på trods af nedlukning og coronarestriktioner. Foreløbig har jeg fundet fire, men der kan sagtens være flere. Især fordi jeg er fokuseret på København og derfor kan overse, hvad der sker i resten af landet. Tip mig gerne.

  • Århus Kunsthal har lavet en københavnsk filial i en brevbox på Vesterbro. Hver måned gennem 2021 udstiller en ny kunstner i brevboksen. I januar er det Mira Winding.
  • “Til  vægs” Lundtoftegade, Kbh. er et projekt som torsdag til søndag kl.9-19 udnytter boligblokkens informationstavler til at vise samtidskunst. Fra 8.januar – 4.marts 2021 er det Halfdan Pisket, som udstiller. De opdaterer oftere på de sociale medier end på hjemmesiden, så følg dem på Facebook eller Instagram.
  • Kunstvinduet på Havneholmen overfor nummer 80 (Kbh) har i denne måned overladt vinduet til Hartmut Stockter. Følg dem på Facebook eller Instagram for information om denne og næste udstilling.
  • Lyskunst i parken ved Sophienholm. Indtil 21. januar 2021 udstiller 5 kunstnere lyskunst i parken ved Sophienholm (Lyngby) alle dage kl 7-21.
Theobald Stein “Liden Gunver” (1899) i Kongens Have

Lydkunst

Hvis du hellere vil sidde hjemme i den varme stue og høre podcast, så har kunsten.nu i samarbejde med Museet for Samtidskunst lavet en serie om lydkunst. Der ligger 56 podcast på Soundcloud, så der er til et stykke tid. 

Formidlingsvideoer

På Youtube finder du også længere formidlingsvideoer. Det er oplagt at kaste sig over dem. Det er igen SMK og Louisiana, som har produceret dem. Du finder også mere uautoriseret materiale på Youtube. For eksempel flere afsnit af BBCs serie “What do artists do all day”, som er en rigtig god serie. Ligesom “Secrets of the Museum” fra Victoria & Albert Museum. Det er sikkert ikke helt lovligt, men de ligger der og de er værd at se. Om du synes, det er i kanten af det moralsk rigtige, vil jeg lade være op til dig.