Staudebedet er insekternes vinterpalads og fuglenes foderbræt

Staudebedets hule blomsterstængler danner vinterbolig for en række insekter, mens fuglene spiser af frøstandens frø og larver. 

Sommerfuglebuskens frøstand om vinteren

Juledag kunne vi fra køkkenvinduet studere en trio af bogfinker spise et festmåltid i vores marguerit. De blev der længe og nippede løs af frøstandene. Til stor glæde for os. Det er første gang, vi har set dem spise, men vi ved jo, at de gør det. Det er blandt andet derfor de fleste stauder får lov til at blive stående, når efteråret sætter ind. En anden er, at de hule blomsterstængler og frøstande med kringelkroge danner bolig for mange overvintrende insekter. Oftest i æg- , puppe- eller larveform. Dels er larverne føde for fugle, som for eksempel bogfinken, men de sikrer også, at der er insekter til næste år. Og så er der selvfølgelig det æstetiske i det . 

Frøstande om vinterenSolhats frøstande i vinter- og efterårsvejr

Det er slet ikke svært for mig at lade stauderne stå om efteråret. For mig er de et smukt indslag i haven hele efteråret og vinteren igennem. Særligt med et drys sne eller rimfrost. Det kritiske punkt kommer sidst på vinteren. Især hvis den er mild. Jeg trænger til at komme ud og er ivrig efter at være lidt forud. De visne stauder har mistet en stor del af deres skønhedsværdi. Men det er alt for tidligt at vække insekterne af deres vintersøvn. Den larve, som ligger i en vissen plantestængel i mit staudebed, skal lige have lidt stabil forårsvarme, inden jeg går i gang med saksen. 

Andre vinterboliger for insekterne

Der er meget andet jeg må afholde mig fra. De visne blade for eksempel. En bunke visne blade er også et godt vinterpalads. Herunder gemmer sig blandt andet mariehønen. En af de insekter der er rigtig gode at have boende. Til sommer hjælper den med at holde bladlusene nede. Og,det er jo det der er så fantastisk ved alle de små insekter. De er med til at holde balancen i haven.

Margueritens frøstandeEn træstub om vinteren

I staudebedet og rundt omkring i haven står træstubbe og forfalder. I håb om at sommerfugle som sørgekåbe og citronsommerfugl gemmer sig bag barken. Kvashegnet er også en god vinterbolig for alverdens insekter. Det kan jeg udbygge i den utålmodige tid, hvor det er godt at beskære træer. Ligesom grenbunken bagerst i haven er god for insekterne og pindsvinet. For ikke at tale om det væltede træ og den hule poppel. Egentlig mangler vi bare en stenbunke af en vis størrelse. Stenene skal helst være som en knytnæve. Endnu et lille vinterprojekt, som kan holde mig i gang. At gå rundt i haven og samle de større sten sammen, for at lave endnu en bolig til alle havens små hjælpere.