En kærlighedserklæring til alle haveelskere

Bogen "Haveelskernes haver"

De sidste par aftner har jeg tilbragt i rigtigt godt selskab. Noget af det bedste der findes. Jeg har nemlig været sammen med en flok haveelskere. I hvert fald i ånden. Et lille selskab af dedikerede havemennesker samlet og formidlet af Eva Sandner Gravesen i hendes bog “Haveelskernes Haver” udgivet på Nyt Nordisk Forlag.

Det har været et selskab fuld af kærlighed til haver. Store og små. Overdådige og enkle. Langt de fleste gennem hele året. En virkelig styrke ved bogen, som adskiller den fra den almindelige havereportage. Det har været en fornøjelse at se en have forandre sig gennem årstiderne, og en stor inspiration til at tænke alle årstider ind i min egen have.

Jeg har nydt at se haveelskerne gå rundt i deres have, vise den frem og arbejde i den. En have er langt mere end dens design eller æstetik. Den er også de mennesker, som har skabt den, og nyder at tilbringe tid i den. Eva Sandner Gravesen har taget nogle dejlige fotos af haver, og i den grad af de mennesker som ejer dem.

Nogle haver får mere plads end andre, hvilket umiddelbart kan virke lidt forvirrende. Det er tydeligt, at nogle af haverne har været mere tilgængelige end andre. Det er dog en meget lille svaghed ved bogen, som det overordnede indtryk blæser sikkert og vist væk. At der også er små og mere minimalistiske haver med i bogen viser en mangfoldighed. At inddrage den omkringliggende natur, og lade den spille den store rolle i ens have, er også en del af en haveelskers verden.

Bogen er meget mere end en opvisning i havearkitektur og -design. Den er også meget mere end en fremvisning af skønne haver. Eva Sandner Gravesen deler flittigt ud af små haveråd undervejs, og et afsnit i bogen er dedikeret en inspirationsliste over planter, som er værd at bemærke. Hun er ikke blot en god fotograf og formidler, hun er også en kyndig og venlig guide hele bogen igennem. Hun tager sin læser i hånden og går med på tur.

Det er tydeligt, at bogen er en kærlighedserklæring til alle havelskere, og jeg glæder mig allerede til at læse den igen.