Et kalenderlys med friske blomster

Årets kalenderlys står i en retrovase fra Knabstrup. Så er der mulighed for at have friske blomster i juledekorationen. Og skifte lidt i løbet af december.

Kalenderlys

Egentlig er det sjældent, at jeg har kalenderlys, men i år er jeg alligevel blevet fristet. Der er jo noget særligt ved at tælle ned til jul.

Strengt taget kan man jo bare have lyset i en lysestage og så ikke gøre mere ved det. Alligevel kunne jeg ikke lade være med at gøre lidt mere ud af det. En af mine utallige yndlingsvaser er af den runde slags, som var meget populære for 40-50 år siden. Den har tre huller og heldigvis var det muligt at finde et kalenderlys som passede i størrelsen. I det forreste hul har jeg sat en hvid krysantemum. Blandt alle juleblomster er den min favorit. Bliver jeg træt af den, finder jeg på noget andet, når den skal skiftes. 

Kalenderlys

Ved du i øvrigt, at kalenderlyset er en dansk opfindelse? En af de få juletraditioner vi ikke har importeret. I midten af 1930´erne udkommer bogen “Smaa Fester – glade Gæster” af Lis Byrdal. Her foreslår hun, at man sætter streger på et stearinlys, så børnene kan tælle ned gennem december. Den ide tager Asp-Holmblad til sig og i 1942 kommer det første kalenderlys. Det kan du stadig købe. Kalenderlys no 1 er nemlig nøjagtig magen til det som kom i 1942. Dengang hed det i øvrigt Jakobslyset med henvisning til englene som klatrer op ad Jakobsstigen. Efterhånden som julen blev mere kulturel end kristen ændrede det navn til kalenderlys.

Jeg har dog valgt et mere moderne og meget enkelt kalenderlys. Det passer bedre både til vasen fra Knabstrup og til vores stil. Nu får vi at se om jeg i år kan styre lyset og hverken komme forud eller bagud. Den store udfordring ved kalenderlyset.