Peter Hansens have er fuld af paradisstemning

Peter Hansens have på Vestlolland er et stemningsfuldt haveparadis for både plantenørder og os som bare sætter pris på god havestemning.

Peter Hansens have er anlagt på en gammel branddam

På Lolland, næsten så langt vestpå du kan komme, ligger Peter Hansens have. Eller Vestlollands botaniske have, som den også hedder. Med dens 55.000 m2 er den en af Nordeuropas største privatejede plantesamlinger, men den er langt mere end en samling af planter. Haven er fuld af stemning og en fryd at gå på opdagelse i. 

Stemninger i Peter Hansens have

Grønt i Peter Hansens have

Haven er anlagt med inspiration fra Peter Hansens mange rejser til England og den er både blomsterrig og meget grøn. De mange træer og buske skaber rum, som er rare at opholde sig i. For træ- og plantenørder er der meget at komme efter. Personligt er jeg mere en stemningsnørd, men alligevel blev jeg grebet af samlingsfeber, da vi i søndags besøgte haven.

Liljer i Peter Hansens have

Collage af liljer fra Peter Hansens have

Lige nu er det liljerne, som dominerer blomsterbedene. Både de som beruser med deres duft, dem som forfører med deres elegance og de, som med deres farverigdom, sætter en i et fantastisk godt humør. Der er et eller andet med at blive præsenteret for sådan en mangfoldighed. I hvert fald blev jeg ramt af en stor trang til selv at eje mange forskellige liljer. 

Vistas og gange i Peter Hansens have

En af havens store attraktioner er rhododendronskoven med en meget stor samling af rhododendronarter og hybrider. Lige nu en grøn og frodig skov, men til maj et farveorgie. Magnolia er også rigt repræsenteret. Den store samling af pæoner er en grund til at kigge forbi i juni. Haven rummer også en større samling af helleborus. Og så er der alt det løse. For eksempel hortensiaer og store tæpper af purpur solhat.  De forskellige bambus og hosta er med til at skabe den grønne stemning. Ligesom træerne. 

Store blade i Peter Hansens have

Bark i Peter Hansens have

Blade i Peter Hansens have

Peter Hansens have ligger på Vesternæsvej 56, 4900 Nakskov, men jeg ville ønske den lå lidt tættere på. Så ville jeg købe mig et årskort og komme der rigtig ofte.