Akelejer er dejlige uregerlige blomster

Akelejer lever deres eget liv. De sår sig selv og blander selv farver og former i en stor tilfældighed. Dog hjulpet godt på vej af humlebien. Det er en del af charmen. 

Akelejer i lyserødt

Jeg er absolut akelejefan og kan ikke få for mange. Et godt udgangspunkt når man tager akelejen ind i haven. For den smider gladeligt sine frø og spreder sig lystigt. Akelejen er en nem plante. Hos os står den i halvskygge. Lige som den gerne vil have det. Jorden er forholdsvis løs, men som i resten af haven til den lerede side. Det klarer den fint. Lige nu har vi akelejer i alle stadier. Også liggende hen ad græsplænen. Vinden og tørken får alle blomster i haven til at dejse. De fleste akelejer står dog oprejst som altid. Blomsterne vender og drejer i alle retninger. Nikker i vinden. Akelejen er en graciøs blomst med stil og elegance i al skødesløsheden.

Akelejer. Blade og spirer

Jeg hører til dem som holder af akeleje i alle stadier. De små fine spirer i det tidlige forår er mindst lige så smukke som blomsterne. Om sommeren og det tidlige efterår glæder jeg mig over de smukke blade. De er særligt smukke efter regnen med små perler af vand strøet ud over bladene. 

Akelejer i lilla, hvid og lyserød

Vores akelejer er den almindelige gammeldags akeleje, Aquilegia Vulgaris. Den vokser vildt flere steder i Europa og passer godt til vores have. I dag kan man få mange forskellige slags akelejer, hvilket er en stor fryd. Det eneste man skal tage med sig er, at man ikke kan stole på akelejen. Den er en drillepind. De forskellige slags akelejer kan finde på at krydse sig. Pludselig har du en helt anden slags, end den du startede med. Det kan nu også være sjovt, men du skal være indstillet på det.

Vi lader vores akelejer så sig selv, men hvis du vil styre det bare lidt, så kan du klippe de modne frøkapsler af og drysse frøene ud, hvor du vil have dem. Der er ingen garanti, men du er lidt nærmere målet. Det bedste såtidspunkt er sidst på foråret/ begyndelsen af sommeren. Husk akelejer blomstrer det andet år. Først år får du altså blot blade.

Strengt taget behøver du ikke så dem selv. Kender du en som  har akelejer i haven, kan du være heldig at få nogle planter der. Det var sådan, vi fik vores akelejer. Vi havde nemlig ikke det store held med at så. Planterne skabte en basis, som akelejerne nu selv formerer sig ud fra.