En smuk opfordring til at bruge blomsten

“Brug blomsten” af Bente Halkjær og Kira Brandt er, hvad jeg kalder, en feel-good havebog. Bogen er spækket med flotte og inspirerende fotos. Den ledsagende tekst er klar og præcis med god luft mellem afsnittene og klar struktur. Bogen kommer vidt omkring, men holder hele tiden sit fokus: brug blomsten. Størstedelen af kapitlerne er tilegnet en enkelt blomst. Spredt ud over hele haveåret. Også på det tidspunkt, hvor blomsterne er gået i frø. For der kan de selvfølgelig også bruges.

Bogen "Brug blomsten"

Bente Halkjær er hortonom og har tidligere skrevet bogen “Naturens spiselige frugter”. Glæden ved at bruge naturen i køkkenet kommer til udtryk gennem opskrifterne i “Brug blomsten”. Et kapitel er tilegnet de spiselige blomster, ligesom der er opskrifter ved de blomster, som egner sig til en tur omkring spisebordet. “Marcipankage pyntet med stedmoderblomster” går lige ind hos mig. Både noget for øje og for gane. En smule havekundskab bliver det også til med anvisninger på at så og plante udvalgte blomster. Det er dog langt mere en brugsbog end en decideret havebog. En bog som inspirerer til at nyde haven og dens blomster. Og, bruge dem.

Et kig i bogen "Brug blomsten"

Kira Brandt er fotograf. Hendes tidligere bog “Flower power hele året” er en af mine yndlingsbøger om blomsterdekoration. Og, “Brug blomsten” er på dette punkt mindst lige så inspirerende. De enkle og kreative måder at bruge blomster på, som bogen lægger op til, er lige til at gå til uden de store evner indenfor blomsterdekoration. Et stort glas der omslutter en let buket af ærteblomster, citronverbena og brun surkløver er både enkelt og meget effektfuldt. Kranse er der også. Med anvisning til, hvordan man binder en blomsterkrans. Der er altså både noget til den som holder af enkle dekorationer,og den som slapper af med at binde en krans.

Bente Halkjær og Kira Brandt er et godt makkerpar. Deres fælles fascination af blomsten samler den tilgang de hver især har til den. Spiselig, dekorativ, i haven, køkkenet og i stuen. Det er der kommet en meget inspirerende bog ud af. Bogen er udgivet af forlaget Turbine.

Forside "Brug blomsten"