Fire havebøger til en have i balance

En stak havebøger

Januar er perfekt til at krybe sammen i lænestolen med en stak havebøger. Vinden suser, det er hundekoldt og lige om lidt skal vi bestille frø. Så jeg er gået i gang med de havebøger jeg modtog til anmeldelse i 2015. Henover januar vil du møde dem delt op i emner. For selvom jeg langt fra modtager alle havebøger som forlagene udgiver, så er stakken stor. Vi starter med fire bøger til en have i balance og jeg kan allerede nu røbe, at jeg har to favoritter i bunken.

Bogen Dyr i haven

Dyr i haven af Bärbel Oftring / Udgivet af Turbine forlaget i samarbejde med Haveselskabet / ISBN 978-87-40 6-0186-2 / Kr. 169,95

En havebog skal give en lyst til at styrte ud i haven og gå i gang med det samme. Lige nu. Uden tøven. Fuld af inspiration. Sådan en havebog er “Dyr i haven”. Bogen giver tips og gode råd til, hvordan vi indretter haven, så vi får et rigt dyreliv. Til gavn for os, dyrene og miljøet. Bogen er systematisk, overskuelig og lige til at gå til. Den er godt skrevet og meget inspirerende. Selv for en, som har interesseret sig for emnet i flere år, er der nye ideer at hente. Ingen tvivl om, at jeg planter violer i år, så Kejserkåbens larver har noget at spise. Jeg vil da også forsøge mig med at smøre fedt på barken af et enkelt gammelt træ. Tænk sig, hvis spætten eller spætmejsen kom forbi. Og, så tager jeg hatten af for dem, som går i mod gamle konventioner og først klipper hæk efter Skt.Hans. De tænker nemlig mere på fuglene end naboerne. Bogen er så absolut FAVORIT NR.1.

 

Bogen "Frøbytte"

Frøbytte af Josie Jeffery / Turbine forlaget / ISBN 978-87-406-0455-9 / Kr. 249,95

“Frøbytte” er en bog dedikeret glæden ved at dyrke, samle og bytte frø. Den har mange praktiske råd til indsamling og dyrkning af frø og kommer godt rundt i sin argumentation for, hvorfor det er så vigtigt, at vi gør det. Det er meget sympatisk. Desværre kommer argumentationen til at skygge lidt for det praktiske. Bogen virker rodet og det gør, at det senere er svært at slå op og finde svar på det enkelte praktiske spørgsmål, som trænger sig på. Mit bud er, at bogen er en god introduktion til den, som har en stor interesse for frøsamling. Den som gerne vil vide lidt mere om baggrunden og som har planer om at dyrke gamle sorter med henblik på at bytte. Hvis du overvejer et aktivt medlemsskab af Frøsamlerne, så er bogen anbefalelsesværdig.  

 

Bogen "Jordforbedring"

Jordforbedring af Keith Reid / Turbine forlaget / ISBN 978-87-406-0562-4 / Kr. 349,95

Jeg indrømmer det blankt. Jeg har kun bladret løst gennem bogen. “Jordforbedring” er for nørder af den meget passionerede slags. Ingen tvivl om, at jordens kvalitet har indflydelse på planternes trivsel, men jeg hælder mere til “try and error”. Er du der i mod interesseret i emnet, får du her en meget grundig og saglig indføring af en mand med mere end 30 års erfaring. Forfatteren af bogen, Keith Reid, er jordforsker og har gennem de sidste tre årtier rådgivet om håndtering og bearbejdning af jord. Han er ikke den tørre forskertype og bogen er velskrevet. Udover detaljerede beskrivelser af jordens sammensætning og jordkemi giver han gode råd og vejledning i, hvordan man arbejder med havejorden på et enkelt og forståeligt sprog. Vil du et spadestik dybere i haven, så er bogen noget for dig.

 

Bogen "Vilde blomster i haven

Vilde blomster i haven af Lise Gartmann / Forlaget Siesta / ISBN 978-87-93196-26-1 / Kr. 249,-

Min FAVORIT NR.2 er “Vilde blomster i haven”. Den er så fuld af skaberglæde, kreativitet og kærlighed til naturen, at jeg straks føler mig inspireret. Her er en introduktion til frøsamling og dyrkning af vilde planter, som er lige til at gå til. Der er gode råd til et rigt dyreliv. Og, der er inspiration til indretning af haven i en naturlig genbrugsstil. Bogen er en af de få, jeg nåede at give en selvstændig anmeldelse i 2015. Den finder du i indlægget Vilde blomster med stil.

Har du læst en havebog om naturlig have i 2015, som begejstrede dig? En du synes, vi bare skal læse? Så del titlen i kommentarfeltet. Man kan aldrig læse for mange havebøger.