Når haven ligger ved sommerhuset

Sommerhushave er for mange noget med sandet jord og høje fyretræer, men rigtig mange sommerhuse ligger på gammel landbrugsjord. Her har du helt andre muligheder for at dyrke havelivet.

Ranunkelbusk og snebollebusk
Ranunkelbusk og snebollebusk

Jeg er flere gange blevet opfordret til at skrive mere om, hvad man kan i en sommerhushave. Jeg har aldrig selv tænkt på, at det er så meget anderledes, når haven ligger ved sommerhuset. Bortset fra at jeg ikke kan gå den daglige haverunde eller lige smutte ud og luge en smuk aften i maj. Men selvfølgelig er det anderledes.

Når jeg planter krukker til, tænker jeg altid på blomster som kun kræver vand en gang om ugen. Også, når det er hedebølge. Lewisia og Flittiglise er i øvrigt blandt favoritterne. Mine tomatplanter står altid i kapilærkasser. Ellers dør de inden jeg kommer forbi igen. Og, havde jeg vidst at snebollebusken kun blomstrer meget kort tid, så havde jeg nok ikke plantet den. Den blomstrer nemlig altid fra mandag til fredag. Sådan føles det ihvertfald.

Flittiglise
Flittiglise er rigtig god i krukker, når du kun kan vande en gang om ugen.

Nu har jeg så taget i mod en opfordring fra Havefolket om at skrive 3 indlæg om sommerhushaven. De handler meget om, at der skal være noget at spise, for det er jo ingen hemmelighed, at jeg er glad for min køkkenhave og mit køkken. Blomster skal der selvfølgelig også være. Her har jeg valgt at fokusere på krukker, fordi det kan være noget af det mest vanskelige, når du ikke kan vande hver dag. Hvis du spekulerer mere i blomstermarker og staudebede, så gælder der det samme som for andre slags haver. Det du hele tiden skal tænke på er, hvor meget arbejde du vil lægge i din sommerhushave. Det er det der afgør, hvad du skal have i haven. 

Klikker du på titlen herunder kommer du til indlæggene på Havefolkets side:

Køkkenhaven i sommerhuset

Plant masser af bærbuske i sommerhushaven

Tørketålende planter til sommerens krukker