Inspiration til weekendens havefestival

Et velkomponeret bed

Under den kommende weekends havefestival (13.-14. august 2016) åbner over 200 haveejere havelågen og byder alle velkommen til deres have. Weekenden byder på en mangfoldighed af haver. Både de sirligt anlagte og de vilde haver, hvor ukrudt også er en blomst. Temahaver og haver, hvor mangfoldighed i sig selv er et plusord.  Landskabshaver, landbohaver, parcelhushaver og kolonihaver. Det kan være svært at vælge. Jeg har spurgt fire andre havebloggere, hvad de anbefaler i deres område og suppleret med mine egne anbefalinger. Fra det nordlige Jylland til det sydlige Møn.

Nordjylland

Birgitte med bloggen Birgitte på nettet holder til i det nordjyske og hun anbefaler følgende to haver:

  • Hans Jørgen Gregersens have i Vestbjerg . En alsidig parcelhushave med et stort valnøddetræ, et lille væksthus, stenbed med vandsøjler, rosenbed, havedam, pergola og ikke mindst flere terrasser og hyggekroge. Haven i Vestbjerg har været vist i TV2 Nord. Der er åbent både lørdag og søndag 11.30-16.30 og man kan købe kaffe og kage. Adressen er Vedbendvej 11, 9380 Vestbjerg.
  • “Livsnyderhaven” ligger i et villakvarter i Aalborg.  Det er en have med et stort orangeri, høns, pergolaer, en lille dam og mange siddepladser. Her er også en køkkenhave og i orangeriet dyrker Maria Christensen chili og tomater. Maria har også en blog, Livsnyderhaven, hvor hun blogger om sit haveliv. Der er åbent både lørdag og søndag 13.00-16.00 og man kan købe kaffe og kage. Adressen er Steenstrupsvej 7, 9000 Aalborg. 

Birgitte holder selv åben have torsdag d.18.august kl.19-21. Altså ikke under selve havefestivallen, men 4 dage senere. Hold øje med bloggen for nærmere information.

Den franske have

Foto: Henrik Eriksen – Den franske have

Østjylland

Henrik med bloggen Havehjernen bor ved Vadehavet, men begiver sig gerne ud på en lille køretur for at se på have. Han vil nemlig gerne se Den Franske have ved Århus. Som han siger, så er det spændende at se en så stor have i sin spæde start. Har du fulgt med på bloggen Den franske have, så ved du, at det er et storslået projekt, som i sin tid startede i en parcelhushave i Århus. Nu er det ikke kun haven, som er fransk, men også huset. Parcelhuset er skiftet ud med et større hus i Mårslet og med det en større grund at udfolde sig på. Mange af planterne har Henrik Eriksen, som ejer Den franske have, selv haft med hjem fra Frankrig. Der bliver flittigt lavet stiklinger og sået frø til nye planter. Haven er åben begge dage 10-17 og I må gerne spise jeres medbragte mad i haven. Adressen er Hørret Byvej 6, 8320 Mårslet. 

Nordsjælland

Lisbeth med bloggen Countryliv bor i Region Hovedstaden, hvor fra hun anbefaler tre haver.

  • Landskabsarkitektens have ligger i Holte med udsigt over Søllerød Sø. Haven er anlagt i terrasser på den skrånende grund ned mod søen. Hver terrasse udgør et nyt rum. Der er et rum med skyggestauder, en skovdel og en staudehave i tre niveauer. Nederst i haven ligger køkkenhaven. Jeg besøgte selv, med stor fornøjelse, haven for mange år siden. Haven har kun åben søndag 11-13. Husk småpenge, da der er salg af planter. Adressen er Øverødvej 36A, 2840 Holte.
  • Camillas Cottagehave i Allerød er en frodig og udisciplineret have inspireret af den engelske cottagehave. Anlagt så den passer til det gamle røde bondehus med stråtag. En mangfoldighed af planter gør, at der er noget at se på og spise hele sæsonen i gennem. Camillas Cottagehave var i 2015 finalist i programmet Danmarks Dejligste haver på TV2 Fri. Haven er kun åben søndag 11-16. Der er salg af planter og der kan købes kaffe og kage. Adressen er Kirkeltevej 18, 3450 Allerød.
  • Hannas have ved Buresø er en kunstnerhave med inspiration fra England. En blanding af vild og disciplineret have giver haven dynamik. Der er både staudebede og køkkenhave samt høns og en lille dam for padder. Områder med skvalderkål og brændenælder gør sig til for insekterne. Rundt om i haven er der flere siddepladser. Jeg besøgte haven i 2012. Det kan du læse om i indlægget “To haver med inspiration til den vilde og naturlige have”. Haven er åben både lørdag og søndag 11-16. Der kan købes planter samt kaffe og kage. Adressen er Toften 24, 3550 Slangerup. 

Et bed med græsser

Sydsjælland

Sydsjælland er mit eget område. De følgende tre haver har jeg alle besøgt flere gange. Med lige stor fornøjelse hver gang.

  • Marianne Follings staude- og græshave ved Rønnede behøver måske ikke den store introduktion, men har du ikke set den, så gør det, hvis du er i området. Haven er anlagt med græsser og stauder i tidens naturalistiske stil. Omkring huset er der bede fortrinsvis med græsser og på gårdspladsen små tableauer med krukker. Men den helt store attraktion ligger bagerst på grunden. Her fører den hvide allé til flere store bede med græsser og stauder og et hvidt steppebed omkring et lysthus. Hele området er omkranset og opdelt af hæk. Marianne Follings have er med i Eva Gravesens bog Haveelskernes Haver. Haven er åben både lørdag og søndag 10-16. Adressen er Nymarksvej 32, 4683 Rønnede.
  • Keramikerens have i Leestrup ligger med udsigt over Præstø Fjord. Her er staudebedene opdelt i farver og suppleret med dekorative bladplanter og græsser. I skovhaven vokser hosta og bregner. Et krydderurtebed bringer dufte ind i haven. I haven står to arkitektoniske perler. Det store orangeri og hønsehuset. De i sig selv er værd at køre efter. Haven er åben både lørdag og søndag 10-16. Der er salg af planter, kaffe og kage samt keramik. Adressen er Stavnstrupvej 71, Leestrup, 4733 Tappernøje. 
  • Langebækgårds have er en landskabshave anlagt efter engelsk forbillede. De store vidder strækker sig ud mod markerne mens de mere haveprægede rum befinder sig tæt på huset. Haven er opdelt i 18 rum med hvert deres tema. Her er både skovtema og blomsterhave. Jeg besøgte første gang haven i 2010. Det kan du læse om i indlægget En engelsk landskabshave på Sydsjælland. Haven er åben begge dage 11-17. I en staldlænge er der indrettet café med sandwich, smørrebrød og kager. Adressen er Langebækgårdvej 3, 4772 Langebæk.

Landbohaven i Ålebæk

Foto: Hans Sattrup og Keld Nielsen – Landbohaven i Ålebæk

Møn

Ina med bloggen “Annas plads” har valgt at tage udgangspunkt i sommerhushaven på Møn. Hun anbefaler at tage en tur omkring Ålebæk.

  • Landbohaven i Ålebæk er som man forestiller sig en have på landet i gamle dage. Og, så ikke alligevel. Hans Sattrup og Keld Nielsen er begge passionerede havemennesker og har tilført haven mange spændende elementer. Det er en stor have fint delt op i flere rum. Her er staudehave, et woodland med en lille dam, en frugthave og en potager samt et mere åbent område med et lille lysthus. Hønsene går frit omkring og bidrager til den landlige stemning. I 2015 blev haven valgt som årets dejligste have i TV2 Fri. Haven er også med i Eva Gravesens bog Haveelskernes Haver. Landbohaven i Ålebæk er åben lørdag 12-17. Der kan købes kaffe og kage. Adressen er Liselundvej 18, Ålebæk, 4791 Borre. 

Ina holder selv åben have i sommerhushaven på Møn. Haven i Busene består fortrinsvis af en lang smal have ned mod engen og udsigten udover vandet. Her er buske, træer og staudebede. Alle anlagt så de passer ind i sommerhuslivet. Haven har åbent lørdag 12-17. I må gerne spise jeres medbragte mad og der kan købes kaffe og kage samt planter. Adressen er Busenevej 48, Busene, 4791 Borre.

Skal du til havefestival? Brænder du for at anbefale din yndlingshave? Eller har du fundet en fantastisk have, du glæder dig til at se? Kommentarfeltet er åbent.