Urørt skov giver et strejf af magi til gåturen

Urørt skov er fuld af væltede træstammer, knækkede træer, mos, svampe og magi. Et helt særligt sted for dyr, planter og familien på gåtur.

Urørt skov i Lekkende dyrehave - birketræer med mos

Det kan være lidt svært at lokke manden med i den lokale skov, men hvis skovturen inkluderer en biltur ud af smalle, snoede veje, hvor man beder til, at der ikke kommer en modkørende traktor, så er han med. Den slags veje er Sydsjælland rig på. Ofte tilføjet et par gode bakker, så man er helt sikker på ikke at se den traktor før i sidste øjeblik. Det fantastiske er, at vi sjældent møder nogen og slet ikke en traktor. Tempoet kommer ned og jeg holder lige så meget af de små veje, som ham. Altså afsted med os. Til den magiske skov.

Lekkende dyrehave

Den magiske urørte skov

I juleferien gik turen til dyrehaven ved Lekkende Gods. Et magisk sted, hvor skoven har stået urørt siden en gang i 1990´erne. Fuld af knækkede træer, mos, svampe og et rigt dyreliv af alle slags. Der er ikke mange af den slags skove i Danmark, men de findes og med vedtagelsen af Naturpakken kommer der flere af dem i den kommende tid. Det er godt for både natur og mennesker. Den urørte skov er nemlig med til at bevare mange af vores truede dyre- og plantearter. Samtidig opstår der en særlig stemning, som gør det til noget helt specielt at gå tur i en urørt skov.

Urørt skov i Lekkende dyrehave - knækkede træer og mos

Urørt skov i Lekkende dyrehave - træstamme med svampe

Generelt er jeg meget glad for at gå ture i skoven, men naturen i en urørt skov giver turen noget helt særligt, som ikke helt kan beskrives. Måske appellerer det til min fantasi. Det er lidt som at gå rundt i et eventyr. Der er naturligvis også meget mere forunderligt at kigge på end i en drevet skov. Sjove svampe, de knækkede træer der står som skulpturer i landskabet og mos i alle afskygninger. Om sommeren er der fuld af sommerfugle og andre insekter. Fuglene boltrer sig og jeg er overbevist om, at der er flagmus i de hule træstammer.

Lekkende dyrehave er helt anderledes end Ulvshale skov på Møn. En anden urørt skov, som jeg holder af at gå tur i. Selve strukturen i dyrehaven er nemlig bibeholdt i Lekkende. Det gør skoven meget åben og giver den sit helt eget præg. Ulvshale har en traditionel skovstruktur, da den er anlagt som skov tilbage i middelalderen. Den blev fredet i 1929. En tredje urørt skov på Sjælland er Suserup skov. Den har også stået urørt siden 1920´erne. Nogle af træerne er 400 år gamle og skoven har præg af urskov.

Andre urørte skove i Danmark

Hvis du nu selv har fået lyst til at gå tur i en urørt skov, men ikke bor på Sjælland, så er der blandt andet Draved skov ved Løgumkloster, Bolderslev skov ved Åbenrå samt Almindingen på Bornholm. De hører alle under Naturstyrelsen, som også har mindre områder med urørt skov.

Der er også private skove i  hele landet, som helt sikkert er kendte i lokalområdet. Blandt andet fandt jeg en i skoven omkring Sparresholm på Sydsjælland. De nyudnævnte skove skal lige stå et par årtier, inden de finder den magiske stemning.