Bæredygtig gaveindpakning med spræl

Få inspiration til bæredygtig gaveindpakning med alt fra genbrugspapir til brugte aviser, hjemmelavede gavemærker og silkebånd lavet af brugte plastflasker.

Bæredygtig gaveindpakning med aviser og hjemmelavede gavemærker

I 2013 lavede Affald Plus en opgørelse over, hvor meget gavepapir vi danskere bruger julen over. 825 ton regnede de sig frem til. Det svarer til en rulle på 150 gram pr. dansker. Der er ingen grund til at tro, at tallet er blevet meget mindre. Et af problemerne med gavepapiret er, at det ofte er overfladebehandlet og fuld af glitter og dermed kan det ikke genanvendes. På genbrugspladsen skal det over i “småt brændbart” og går altså bare op i røg. Efter at være brugt en gang. Det helt store problem er selvfølgelig de ressourcer, der går til at fremstille en så stor mængde gavepapir: 891 ton træ, 77.577 ton vand og 837 ton kemikalier.

Vandforbruget svarer til hvad 1550 danskere forbruger på et år. Og så er hverken gavebånd og gavemærker regnet med. Nu forstår jeg meget bedre, hvorfor jeg altid har haft det så dårligt med at se de store bjerge af gavepapir, som juleaften kommer ned i en affaldssæk. Heldigvis er der alternativer. For selvfølgelig skal gaverne pakkes ind. Alt andet vil være kedeligt.

plisseret genbrugsgavepapir

Det kan du gøre

Et første skridt er at skifte det overfladebehandlede gavepapir ud med genbrugsgavepapir. Så kan det nemlig komme i papircontaineren. Det samme gælder for gavemærket. Billedet er fra det år, hvor jeg foldede mit gavepapir på japansk. Gavemærket er lavet på printeren med et billede af en gammel botanisk illustration på genbrugskarton og gavebåndet kan genbruges. I dag kan man også købe genanvendeligt gavepapir, men det forudsætter at modtageren er med på ideen. Hvis resten af familien ikke er helt så miljøbevidst, kan det blive temmelig stressende at skulle holde øje med om de nu gemmer papiret. Silkebånd kan man også få i en mere bæredygtig udgave, hvor det er lavet af brugte plastflasker. Er du mere til bomuld, så findes der gavebånd lavet på bomuldsrester fra industrien, som ellers bare ville være smidt ud. Begge bånd kan nemt genanvendes. Har du brug for silkepapir, findes det også i en udgave lavet af genbrugspapir.

Gaver pakket ind i avispapir med hjemmelavede gavemærker

Brug hvad du har

Du kan også bruge, hvad du har. Aviser har de fleste af os og en gaveindpakning i avispapir behøver ikke at være kedelig. Der kan være masser af spræl i den.  Det røde bånd giver farve til den sort-hvide avisverden og det er i en kraftig udgave, som sagtens kan bruges igen. Gavemærkerne er rosetter af avispapir med et billede fra et blad. Billedet har jeg klæbet på en cirkel klippet ud af gammel emballage lavet af karton. Meget af det vi køber i dag er  pakket ind i en æske. Den er god at gemme til kreative projekter, som det her. Bagpå har jeg skrevet til og fra. Gavemærket kan komme i papircontaineren til genbrug, men kan også komme på juletræet til næste år. Udover at være bæredygtigt, så sparer du tid på ikke at skulle i butikken og du sparer også lidt på kontoen. Det kan vi vist alle bruge her i december.

Kilder: Grøn forskel, Heartbeats, Considershop