Søndag morgenbord med nybagte boller med birkes

Morgenbord

Den eneste dag på ugen, hvor jeg virkelig giver mig tid til at sidde over morgenmaden er søndag. Til gengæld nyder jeg den dag ekstra meget. Søndage er ganske enkelt skabt til at dase. Sidde længe over morgenmaden og læse avis. Gå rundt i nattøj til langt op ad formiddagen. Hygge med familie og venner.

Det er ikke hver søndag, jeg er i stand til at overholde standarden for søndage hele dagen. Men morgenmaden holder jeg fast i. Nogen gange laver jeg det store morgenbord. Andre gange stiler jeg efter mindre. En ting er dog helt sikker, der er friskbagte boller på morgenbordet søndag morgen. Dejen lægger jeg en dag i løbet af ugen, hvor jeg har tid og stiller i køleskabet. Den kan holde sig mindst 1 uge, når den står koldt. 

Boller med birkes

Sprøde boller med birkes (12 stk)

  • 5-10 g gær
  • ½ liter koldt vand
  • 2 tsk salt
  • ca. 500 g hvedemel
  • birkes til pynt

Smuldr gæren og opløs den i lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet. Rør mel blandet med salt i lidt ad gangen. Dejen skal være fugtig, men til at ælte. Tag lidt olie på hænderne hen mod slutningen, så slipper dejen lettere. Smør lidt olie ud på bordet og ælt brødet færdig her.

Vask skålen og smør den med lidt olie. Læg dejen i skålen. Dæk med et fugtigt klæde og stil i køleskabet mindst 12 timer.

Tag lidt olie på hænderne og form dejen til det antal boller, du ønsker at bage. Sæt dem på en smurt bageplade eller bagepapir. Pensl med vand og drys med birkes.

Tænd ovnen på 250 °C og stil straks bollerne ind. Ovnen skal ikke varme op. Bag ca. 20 minutter, til de er mørke, sprøde og lyder hult, når du banker på dem.

Morgenbord med juice og rabarberkompot

Det sker også ofte, at jeg laver juice til morgenbordet om søndagen. Min favorit er appelsin og jordbær. Vi har så mange jordbær i haven, at jeg om sommeren fryser til vinterens juice, men de har dem også frosne i supermarkedet. Mens jeg venter på bollerne, spiser jeg af og til en skål græsk yoghurt med rabarberkompot krydret med chili og fennikelfrø. Kombinationen af den kølige yoghurt og den skarpe chili rundet af med anissmagen fra fennikelfrø er uovertruffen.

Morgenbord med vafler og blødkogt æg

1 Kommentar on “Søndag morgenbord med nybagte boller med birkes

  1. Jeg elsker at dase både lørdag og søndag formiddag væk og tanken om at bide i en hjemmebagt bolle får tænderne til at løbe i vand. Opskriften på boller er lige noget for mig, men som jeg tidligere har fortalt så er jeg ikke en flittig bager – meeen mon ikke jeg skulle tage mig lidt sammen? Hvor må det være skønt at være leveringsdygtig i egne jordbær en del af vinteren, den glæde har jeg jo frataget mig selv ved at nedlægge køkkenhaven.

Comments are closed.