Forårsfavoritter og moderne broderi

Det har været en uge fuld af favoritter blandt forårsblomsterne, en del sol og en inspirerende udstilling med moderne broderi.

Narcisser i skovbedet

Et udvalg af narcisser

Narcisser er indbegrebet af forår

Hvis jeg kun må tage én blomst med til den berømte øde ø, så bliver det uden tøven en narcis. For mig den smukkeste forårsbebuder af dem alle. Hvilken det skal være bliver straks sværere. Egentlig ved jeg ikke, hvor mange forskellige slags jeg selv har, men et år talte jeg vistnok til 14. Siden er der kommet flere til. Måske er nogle forsvundet. Hvordan de fordeler sig i arter og sorter har jeg ikke helt styr på. Der er helt sikkert en narcissus poeticus (pinselilje) og flere sorter af narcissus pseudonarcissus (påskelilje). Hvordan de øvrige narcisser i skovbedet fordeler sig ved jeg ikke. Videnskabeligt er der omkring 50 arter og et endnu højere antal sorter. De vokser vildt i Nordafrika og Sydeuropa, mens de har spredt sig naturligt i andre dele af verden. For eksempel i Mellemøsten, hvor de blev introduceret omkring år 900 og nu vokser vildt. Der er meget der tyder på, at narcisser har været dyrket helt tilbage i antikkens Grækenland. I 1500-tallet vinder de for alvor frem over hele Europa og selvfølgelig udvikler hollænderne dette til en god forretning over de næste par hundrede år. Det nyder vi godt af nu, hvor det er nemt at finde mange forskellige slags i handlen. (Kilde: Wikipedia).

Blomstrende kirsebærtræer

Når kirsebærtræerne blomstrer

En anden suveræn forårbebuder er kirsebærtræets blomster. I sommerhushaven er de endnu ikke sprunget ud, men i København står kirsebærtræerne i fuldt flor. Jeg er ikke i tvivl om, at der er trængsel på Bispebjerg kirkegård. Jeg foretrækker dog Langelinie. Alt det lyserøde bliver bare lige en tand for meget for mig. Altså lige bortset fra når det får kontrast af en grøn bronzeskulptur af den meget potente agitator Viggo Hørup. Min første tanke, da jeg trådte ind i Kongens Have, var, at det var en total fejlkombination, men måske er der virkelig en som har tænkt sig om. Helt tosset er det nemlig ikke ved nærmere eftertanke. Maskulinitet vs feminitet. Ying og yang. Skulpturen har J.F.Willumsen skabt.

Tilbage til Langelinie, så er det i denne weekend (28.-29.4-2018), der er Copenhagen Sakura Festival. En årligt tilbagevendene japansk festival, som netop løber af staben, når kirsebærtræerne blomstrer. Her er der alt fra japansk mad og drikke over haveredskaber til den japansk have og andet japansk design til opvisning i japansk brydning. Du kan også blive hjemme i sofaen og nyde den japanske film Månen over kirsebærtræerne på Filmstriben (brug dit log-in til biblioteket). En fin film om at blive gammel og stadig have noget at give videre. Og, så er der selvfølgelig masser af blomstrende kirsebærtræer.

Margrethe Odgaards broderier i Butik for Borddækning

Margrethe Odgaards broderier

Broderi som inspirerer

Det er mange år siden, jeg har broderet. Egentlig var jeg vist heller ikke så god til det, men jeg ville ønske, at jeg var. Især efter at jeg i løbet af ugen var forbi Butik for Borddækning for at se Margrethe Odgaards fine moderne broderier. Med inspiration fra tidligere tiders te-duge har hun broderet små duge og servietter i abstrakte mønstre. Farverne har hun fundet ved at studere forskellige te-sorter. Titlen på udstillingen er derfor meget naturligt: High-T.  En meget inspirerende udstilling.

Margrethe Odgaaard
High-T (15.4.-19.5.2018)
Butik for Borddækning
Møntergade 6
1116 Kbh.K