Jagten på bæredygtige gartnerier går ind

Bakkebølle gartneri. Hornvioler.

Jeg er på ingen måde nogen helgen. Sammen med mælken, rugbrødet og kødet ryger der også hos mig af og til en plante i indkøbskurven. Også selvom jeg langt inde i min bevidsthed godt ved, at planter fra supermarkedet ikke lever op til de krav jeg ellers stiller til min have. Dovenskab? Måske. Frygt for at jeg med en større bevidsthed aldrig kan købe så meget som én plante til min have? Nok nærmere. Så jeg besluttede mig for at besøge det lokale Bakkebølle Gartneri tæt på Vordingborg og få en snak med Per og Rina Rasmussen om det at drive et bæredygtigt gartneri.

Bakkebølle gartneri. Abeblomst.

Bakkebølle gartneri er et lille gartneri som Per og Rina driver med stor kærlighed til gartnerfaget. Planterne får lov til at gro i et naturligt tempo i de uopvarmede drivhuse. Helt uden sprøjtemidler og kemisk vækstregulering. Hønsene går inde i drivhusene om vinteren og renser dem for larver. Kunderne tager potter og bakker med tilbage til gartneriet. De har en lille produktion af stedmoderblomster og hornvioler, men det er sommerblomster, tomater og chilli som udgør grundpillen. Efter en time sammen med Per og Rina var jeg lettere rundt på gulvet, men også transformeret til en mere bevidst planteforbruger.

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvorfor den blomst du købte i supermarkedet ikke vokser. Lige meget hvor stor en potte du giver den. Uanset at du giver den ny jord og passende gødning. Så er du måske også klar til at blive mere bevidst. Den blomst har nemlig fået så meget kemisk væksthæmmer, at den ikke kan vokse. Blot for at den kan blive solgt i supermarkedet på det rette tidspunkt. Når vi som forbrugere vil købe den. Hverken før eller siden.

Bakkebølle gartneri. Perlehyacint.

Jeg fortsætter med at lede efter bæredygtige gartnerier, for de må jo være derude. Jo flere de er, jo større er udvalget og jeg behøver ikke at frygte for forsyningen af nye planter. Foreløbig kører jeg forbi Bakkebølle.

Bakkebølle gartneri ligger på Bakkebøllevej 108, 4760 Vordingborg. Ring på tlf 22 91 71 22 for åbningstider eller kig forbi deres Facebookside.

Opdatering 2017: Der er sket meget på denne front siden 2014, hvor jeg skrev indlægget. Allerede der kunne jeg have skrevet Camilla Plums Fuglebjerggård og gartneriet Toftegaard på listen. Senere blev jeg opmærksom på Oringe gartneri ved Vordingborg og har skrevet om Grantoftegaard ved Ballerup og Grennessminde ved Tåstrup. I 2016 åbnede Lottenborg Have i Ballerup og sådan kunne jeg heldigvis fortsætte listen. Hvis du kender til et bæredygtigt gartneri, så læg endelig en kommentar.